Proef de sfeer van Nederland
Nederland

Zeeland- Zeeland

Zeeland, een landschap van duinen, zandstranden, schorren en pittoreske dorpjes. Waar je je ook bevindt in Zeeland, overal sta je binnen een kwartier aan het water. Zwemmen, surfen, zeilen, kanoen, waterskiën en kitesurfen… Zeeland heeft alles te bieden voor waterliefhebbers! Duinen en strand is het dominante landschapstype in Zeeland. De duinen vormen een belangrijk broedgebied voor een groot aantal vogels. Voor de rust zijn er speciale duingebieden uitgeroepen tot natuurgebied. Een voorbeeld hiervan is de Zeepe duinen bij Burgh-Haamstede. Nationaal Park Oosterschelde is het grootste nationale park van Nederland. Bij laag water zijn talloze, naar voedsel zoekende, vogelsoorten te ontdekken.

De flora en fauna in Zeeland is divers, mede door de extreme milieuomstandigheden. Graslandschappen worden steeds overspoeld door water. Hierdoor ontstaan ruige ongerepte gebieden waar u unieke wandelingen kunt maken. Ook zult u hier kreken en welen tegenkomen. Dit zijn resten van oude zeearmen, die meestal bestemd zijn voor natuur of recreatie.

Zonder de dijken in Zeeland zou men regelmatig natte voeten krijgen. Ze zijn niet meer weg te denken uit het landschap. In het voorjaar zijn ze het mooist. De dijk van Westkapelle is wordt dan gesierd met het meisop van de Noordzee, de polderdijken staan dan prachtig in bloei met meidoorn of fluitenkruid.

Zeeland heeft meer dan zand en water. In Zierikzee, Dreischor en Veere leeft de historie nog steeds. Aan de visserij en de handel op zee zijn er prachtige monumentale panden en statige patriciershuizen overgehouden. Mosselen is het bekendste visgerecht van Zeeland. Maar er zijn meer heerlijke culinaire gerechten, en snoepen hoeft niet eens aan tafel. Onderweg zult u boerderijen en andere bedrijven aantreffen die hun zelfgemaakt streekproducten te koop aanbieden.