Proef de sfeer van Nederland
Nederland

De Waddeneilanden- De Waddeneilanden

Tussen Den Helder en het Deense Esbjerg ligt een zeer bijzonder natuurgebied. Het waddengebied is een bijzonder plekje op deze wereld waar voortduren eb en vloed wordt afgewisseld,. Het is een plek waar zand en water heersen. Er liggen zo’n 50 grotere en kleinere eilanden die de ondiepe Waddenzee beschermen. Van het oosten in Denemarken naar west begint de reeks eilanden waarvan er vijf in Nederland liggen, Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog.

De Waddenzee is rijk aan verschillende diersoorten zoals, vissen, vogels en zeehonden. De algen en wieren krijgen de kans om snel te groeien in het ondiepe zeewater van de Waddenzee. Dit water wordt namelijk snel opgewarmd door de zomer. Daarnaast zorgt de vloedstroom twee keer per dag voor water met slib en plankton, waarvan een groot deel op de zandplaten bezinkt. Dit resulteert in een ruime voedselvoorziening voor de dieren.

Bij de waddenzee vind je naast de vele natuurschoon ook veel cultuur, sportrecreatie en gezellige terrasjes. Elk eiland heeft zijn eigen bijzonderheden en bezienswaardigheden. Een leuke attractie is ‘waddenhoppen’. Een boot voort u naar de verschillende eilanden en hierdoor krijgt u een goede indruk van het gebied. Ook wadlopen is een populaire activiteit. Tijdens het wadlopen wandelt u over de zeebodem, door slik en over zand tijdens laagtij begaanbaar is. Wadlopen is een bijzondere ervaring en is het heel het jaar door te doen. De Waddeneilanden zijn een erg aantrekkelijk voor fietsers, wandelaars en watersportliefhebbers.