Proef de sfeer van Nederland
Nederland

De kust- De kust

Ons land kent veel duinen, brede stranden, en mooie natuurgebieden aan de kust. De provincie Noord-Holland heeft mooie badplaatsen zoals Bergen aan Zee. Vlakbij dit plaatsje ligt het Noordhollands Duinreservaat, een waardevol natuurgebied. Bij het plaatsje Callantsoog ligt de hoogste duin van de Nederlandse kust, de Seinpost. Castricum is een ideale plaats aan de kust om te fietsen, wandelen, te zwemmen en te zonnen op het rustige strand. Egmond aan Zee heeft een echt visserij verleden. Op het brede strand is genoeg te doen, er zijn vele paviljoens en zeil- en surfmogelijkheden. Ook het dorp heeft veel toeristische voorzieningen. Schoorl, Groet en Camperduin liggen vlak achter elkaar, naast het Nationaal Park ‘de Schoorlse Duinen’, met een groot oppervlakte aan duinen. In de natuur van de Schoorlse Duinen is het heerlijk wandelen en fietsen. Ook zijn er drie hoge klimduinen waarbij aan de oostkant een blik op het polderlandschap kan worden geworpen. Andere bekende badplaatsen in Noord-Holland zijn Schoorl, Texel en Den Helder.

Ook Zuid-Holland kent vele interessante badplaatsen. Een bekende is Hoek van Holland, gelegen aan de Nieuwe Waterweg. Een bezoek waard, met het prachtige strand, een ongerept duingebied en vele musea. Scheveningen is de populairste badplaats van Nederland. Je kunt hier heerlijk dineren in een van de vele restaurants, gezellig uitgaan, winkelen, kunst bekijken of genieten van het jaarlijkse vuurwerkfestival. Andere bekende badplaatsen in deze provincie zijn Katwijk aan Zee, Noordwijk aan Zee en Ouddorp.

De provincie Zeeland is de meest toeristische regio van Nederland. In een mooi landelijk gebied ligt Burgh-Haamstede. Je vind er de Stormvloedkering, Waterland Neeltje Jans en natuurlijk strand en duinen. Cadzand is een dorp aan de Zeeuws-Vlaamse kust. Het dorp bestaat uit twee delen: het toeristische Cadzand-Bad, en een stukje landinwaarts het Cadzand-Dorp. Domburg is een badplaats in het noordwesten van het schiereiland Walcheren. Door de combinatie van duinen, een heldere zee en bossen is dit een geliefde plek. Op de vrije wandel terreinen in naastgelegen plaatsen kan ook heerlijk gewandeld worden. De badplaats Renesse ligt in het noorden van het eiland Schouwen-Duiveland. Deze plaats kenmerkt zich door het gezellige uitgaansleven, brede stranden, en de mooie natuur. Renesse is geschikt voor jong en oud! Ook in Zoutelande, op het eiland Walcheren, is het goed toeven. Het dorpje staat bekend als een gezellige badplaats voor families met sfeervolle dorpjes in de nabije omgeving.